Kategorie
aktualności książka wiek 7

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu – wiek 7+

“Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” duetu Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalii Baranowskiej, to kolejne wydanie wielkoformatowe oficyny książkowej Dwóch Sióstr.To pozycja, która zabiera czytelników w kulinarną podróż pełną zapachów, aromatu przypraw i ciekawostek z wielu kuchennych zakątków świata.
Książka teoretycznie adresowana jest do dzieci i młodzieży, ale gwarantuję, że dorosły czytelnik również z przyjemnością po nią sięgnie. Rzadko zastanawiamy się skąd biorą się dane potrawy, jaką mają historię i jak je przyrządzić, a “Daj gryza” odpowie nam na pytania skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Dzięki tej książce mali czytelnicy (i nie tylko) odwiedzą 26 krajów ze wszystkich kontynentów i dowiedzą się co jest dozwolone, a co surowo zabronione w judaizmie, czy odkrycie herbaty było przypadkowe, jak imigranci z Chin wpłynęli na amerykańską kuchnię, co jadali faraonowie, w jakim kraju nie wolno odmówić jedzenia, co sprawia, że szafran jest najdroższą przyprawą na święcie?
Podsumowując “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” to książka do uważnego czytania, ale nie na raz, to również swego rodzaju picturebook, to także kompendium pełne historycznych i kulturowych ciekawostek oraz inspirująca książka kucharska.

Autorzy – Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska
Ilustracje – Aleksandra i Daniel Mizielińscy
Wydawnictwo – Dwie Siostry
Rok wydania – 2020
Oprawa – twarda
Ilość stron – 112
Wiek – 7+

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz